Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim specjalności regionalne, przyrządzane z produktów typowych dla kuchni śródziemnomorskiej. Te produkty to m.in. ryby, owoce morza, oraz warzyw; popularna jest oliwa z oliwek. Charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej są także podsuszane, pikantne wędliny oraz mięso jagnięce i królicze. Każdy region ma typowe dla siebie potrawy, jednak niektóre z nich można spotkać w całym kraju (np. walencjańską paellę, andaluzyjskie gazpacho, ośmiornicę po galicyjsku, baskijskie przekąski pintxos czy też kataloński pan tumaca).
W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niż w Polsce. Związane jest to się to z typowym dla krajów połuidniowych trybem życia. Hiszpanie wiele czasu spędzają poza domem. Normalne jest u nich chodzenie na śniadania do baru. Bar taki pełni funkcje kawiarni, piwiarni i restauracji, przy czym w zależności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy i wiktuały. Do dwunastej podaje się śniadania, z reguły na słodko, jednak można także poprosić barmana, aby przygotował nam kanapkę z serem lub wędliną.
Od dwunastej do szesnastej serwuje się ciepłe potrawy; w większości hiszpańskich restauracji podaje się tak zwane menú del día, czyli stosunkowo przystępny cenowo obiad składający się z dwóch dań, deseru, pieczywa oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej do godz. 20-21 kuchnia jest zamknięta. Później to rozpoczyna się podawanie kolacji. I w tym przypadku wiele lokali oferuje menú del día.
Jeśli chodzi o trunki, prócz słynnego zresztą wina w Hiszpanii na uwagę zasługuje: sangría – napój na bazie czerwonego wina i owoców, oraz sidra (rodzaj jabłecznika). Pije się także piwo, do którego w wielu regionach – zwłaszcza w okolicach Madrytu – dostaniemy tapa, czyli drobną, darmową przekąskę.
Tapas można też kupować; jest to najmniejsza porcja potrawy, jeśli nie liczyć jeszcze drobniejszych pintxos – danek na jeden kęs – z których słynie San Sebastián. Większe od tapas są raciones; i jedne, i drugie składają się z jednego produktu lub potrawy (np. grillowane świńskie ucho, kalmary po rzymsku, kiełbaski w winie…). Jeszcze większą porcją są platos combinados, które łączą w sobie kilka produktów (krokiety, surówka, jajko sadzone, cielęcina). "Wyżej w hierarchii" znajdują się już dania z menú del día lub z karty.
Na deser, prócz owoców sezonowych i lodów, podaje się różnego rodzaju budynie i ciasta; co ciekawe, do deserów zalicza się także kawę, która w Hiszpanii przyrządzana jest znakomicie. Herbaty prawie się nie pija.